Ragnhilds akademiske hjørne
  • Blogg
  • Hverdagen
  • Om oss
  • Akademisk ridekunst
  • AR-blogger
  • Kontakt

Hvordan lære alt på 30 minutter?

1/6/2014

0 Comments

 
Etter to beståtte prøver ble tredje og siste økt for Bent Branderup utnyttet til å trekke så mye hjelp som mulig ut av han, i forhold til min videre trening med Bobbie.
Det er ikke mye konkrete tilbakemeldinger man får fra Bent når man tar prøver, og siden begge øktene mine på lørdag ble brukt på det, så måtte jeg utnytte søndagen til det fulle. Jeg hadde spørsmål og ønske om å få gå igjennom både det ene og det andre, alt fra holdt til galopp, så det var bare å starte fra begynnelsen.

Timen blir illustrert av bilder som snille Thea Kristine Nilsen har tatt av oss. Takk!
Picture
Picture
Bobbie forstår bedre og bedre arbeidet i holdtet, men jeg trøbler med at hun ofte får "katterygg" istedetfor å senke bakparten. Vi kikket på dette, og cluet er så enkelt som at jeg skal be om mindre, slik at hun ikke gjør feil.

(Synes forøvrlig det er ganske påfallende hvordan hun strammer magemusklene når hun samler seg. Gir et lite innblikk i hvorfor man ikke
skal stramme gjorden for hardt - hesten vil jo forhindres i å samle seg og bli rund.)

Bent lurte også på om jeg hadde trent på skoleholdtet i skritt, og jeg tror jeg der i et lite sekund så litt himmelfallen ut. Skoleholdt - i skritt?

Skoleholdtet er jo "bare" en halvparade, og kan på samme måte som den kan gjøres i holdt, også gjøres i skritt, trav og galopp. Så for å minimere det at Bobbie skyter rygg når vi jobber med halvparaden/skoleholdtet stillestående, så kan bevegelse hjelpe oss i forståelsen av å ta mer vekt på bakbeina. Derfor fikk jeg oppgaven å gjøre det samme i skritt: flytte vekten bakover.
Picture
Vi flytter vekten bakover i skritt. Samme prinsipp som i holdt, bare litt enklere å unngå katteryggen.
Picture
Frem og ned, men fortsatt med skulderfrihet! Lykke!
Bent sa at det var akkurat samme prinsipp i trav, og jeg tenkte i mitt stille sinn: "hehe, ja, det er det nok. Det får jeg ta en annen gang..... Vi kan ikke gjøre sånt nå.. Eller... Hey, la det stå til, nå har jeg muligheten til å få hjelp av Bent!" Så jeg prøvde å samle Bobbie godt nok opp i skritt, også gjøre en overgang, eller et taktskifte opp i trav. Vanskelig synes både Bobbie og jeg.
Picture
Forsøk på overgang opp i trav med skoleholdt-tankegangen. Ikke helt vellykket, men man kommer ingen vei om man ikke prøver.
Picture
Dette er en av grunnene til at jeg bare digger Bobbie. Når jeg blir uklar i signalene mine og ikke helt vet hva jeg ber om, så skal hun iallefall ha stjerner i boka for å prøve. Og forsøkene er ikke alltid så dumme. Hun har skjønt poenget med å ta vekt på bakbeina og hun vet at jeg ønsker noe i den retningen. Også har hun før hun kom til meg vært påbegynt innlæring av spanske steg. Jeg har prøvd å plukke det av henne, men den reaksjonen med et løftet frambein sitter utrolig godt innprenta, og det kommer innimellom når hun absolutt ikke forstår hva jeg mener. Disse to reaksjonene kombinert var resultatet da jeg ba om en samlet overgang i trav. Senket bakpart og spanskt steg = Bobbie på bildet. Det er så kjekt når de tenker selv, og tør å prøve!
Picture
Ekstra vanskelig å få til overgangen på venstrehånd. Men jeg får med bakbeinet om ikke annet.
Etter litt bakkearbeid hoppet jeg opp for litt ridning, og der fikk jeg startet med noen basisøvelser, og ble blant annet bevisst en veldig artig bruk av pisken.
Picture
Det startet med at jeg skulle få bedre respons fra Bobbie i bøyningen på venstre hånd. Jeg fikk beskjed om å holde tøylene 3-1, slik at jeg lettere kunne bruke stangtøylen til å bøye henne rundt og gjøre henne hul i skulderen, og kapsuntøylen til å få bøyningen. Vi testet litt dette, men fikk ikke helt den reaksjonen vi ønsket.

Jeg fikk beskjed av Bent om å ta tøylene i én hånd, slik at jeg kunne bruke pisken mer som en pekestokk mot de punktene Bobbie ikke responderte. Blant annet i travers på venstre hånd har hun litt problemer med å få igjennom bøyning og stilling ordentlig, men istedetfor at jeg skal bli større og større i tøyler og sjenkler, så skal hun få en bedre reaksjon når pisken blir vist mot halsen. Merk: Vist.

Som Bent sa: "Signalet er ofte bedre enn presset. Tøyler og kapsun og sete gir press på hesten. Signalet får henne til å forstå. Det er bedre."
Picture
Bent viser fra bakken, og jeg viser pisken mot halsen.
Picture
Bobbie var vel mildt sagt ikke akkurat så bekymra for den pisken, så jeg måtte vifte ganske kraftig for at hun i det heletatt skulle orke å legge merke til den. Men vi fikk der et nyttig verktøy som vi skal forfine videre!
Jeg fikk også prøvd litt mer trav for Bent. Bobbie var i grunnen veldig fint, men vi klarte ikke å slippe oss like mye løs som det vi gjør hjemme, så dette gode, store travet som hun har vist hjemme ved flere anledninger, det kom vi ikke helt til. Allikevel føltes hun bløt og god å ri på, så vi fikk vist oss fra flere sider, både mer samlet og mer frem og ned, uten å kolapse helt.

Litt ekstra stas var det å høre fra Bent at "I think with this horse, it is obvious that we could take her forward and back, just from the point of weight. And then we are very, very close to what Pluvinel says, to lead the horse alone from the seat." (og jada, jeg vet at det var akkurat hva han sa, for jeg har det på film =D )
Picture
Seee ponnien min'a! O lykke! Vi snakker jevnt, frem og ned-steg, vi snakker balanse, vi snakker skulderløft, vi snakker FLINK ponni!
Rytter'n har forbedringspotensiale, for å si det pent.
Picture
Bobbie i en kortere ramme, og jeg digger de løse tøylene i dette bildet. Jeg har altså en veldig flink ponni!
Picture
Bare for moroskyld, og til sammenligning: Bobbie frem og ned, men i ubalanse, og havner da noe tyngre på fremparten enn ønskelig.
Picture
Her i bedre balanse enn over. Ser du forskjellen?
Picture
En hests øyne har mye å si. Mule og nesebor også. Ører og. Jeg liker hvordan Bobbie i all hovedsak er avslappet, selv om vi jobber i trav.
Etter vi hadde travet var beskjeden fra Bent klar: "You can develop your seat in bigger movements, and in smaller movements." Med trykk på "you". "You can never be in harmony with your horse in bigger movements than you can sit. So in this case, it's not the horse beeing limited." Jeg kunne ikke annet enn å smile. Jeg føler meg så tvers igjennom heldig som har en så tålmodig, flink og herlig Bobbie å lære av. Men som travbildene avslører, spesielt det første hvor hun strekker på seg: Ragnhild må lære seg å ri, og å være i balanse i bevegelsen. Og det kommer uten tvil til syne i galoppen. Samtidig så er jeg nødt til å galoppere for å lære å galoppere. Jeg lærer jo ikke uten å gjøre feil. Så her er flinke Bobbie som prøver å lære Ragnhild å galoppere.
Picture
Joda, det hender seg at vi kan se litt ok ut. Sånn nesten. Hun spenner litt opp, men det er vi jo flere som gjør...
Picture
Det å gå frem i galoppen og holde galoppen er liksom ikke helt Bobbies sterkeste side enda, så da prøver rytter'n og ta oppgaven istedet.
Picture
Veldig stolt av Bobbien som jobber så godt hun kan i den vanskelige venstregaloppen.
Picture
Propellen er startet og energien trykkes ut av rytter'n. Joda, vi har et lite stykke å gå.
For meg var det hovedsakelig viktig å bare få galoppert litt med Bobbie, bare for å kjenne at hun ikke eksploderte. Vi har jo ikke akkurat jobbet i galopp tidligere, kun trent fatninger, og å holde galoppen. Bent ga oss dog litt utfordringer, og den røde tråden fra arbeidet i holdt ble ført videre. Jeg skulle sende hun litt frem og ned, og jeg skulle "samle" henne opp og tilbake - i galopp. Bobbie synes det var uhyre tungt, og jeg sleit med koordinasjonen, men hun responderte faktisk pittelitt. Særlig på høyre hånd.
Picture
Liksom et forsøk på noe som ligner mer "frem"-tanke.
Picture
Og et forsøk på noe som ligner på litt mer samlet tanke. Selv om jeg er på bærtur - er jeg bare så stolt av Bobbie!
Vi jobbet i galopp! Første gang noen sinne jeg i det heletatt har tenkt så langt. Men det er akkurat det som er så gøy med Bent, for vi får akkurat de gode utfordringene som vi lærer uhyre masse av, og kan jobbe mer med hjemme.
Picture
Så stolt av Bobbie, som oppførte seg eksemplarisk!
Proppet full av kunnskap og proppet full av glede kunne vi avslutte økta med et stort smil. Sant Bobbie?
Picture
Fineste ponnitrollet i hele verden det her!
Picture
Takk for at jeg får ta del i dine følelser!
Vi fikk gått igjennom alt det jeg hadde et ønske om å gå igjennom i løpet av økta, så jeg følte virkelig jeg hadde fått maksimalt ut av kurset. Takket være at Bent tok oss igjennom væpnerprøven på lørdagen, kunne søndagen min benyttes til mitt arbeid videre, og jeg har virkelig fått mange nye, gode tanker rundt veien vår videre. Så var det bare å få bearbeidet alle de kloke ordene og gode tankene.
PictureTakk til snille Therese og Knut!
Jeg må få rette en stor, stor takk til snille Therese med bestehesten Knut, som var støttekontaktene vår igjennom helga. Siden det var en del som stod på spill ønsket jeg ikke å risikere at Bobbies sporadiske separasjonsangst skulle slå inn akkurat denne helga. Therese var derfor så grei at hun tok med seg Knut inn i hallen sammen med oss, slik at Bobbie hadde selskap. Magefølelsen min sier at Bobbie var så rolig at det hadde gått greit uten, men det var virkelig ikke verdt å få spolert et kurs, og iallefall ikke et Bent-kurs på grunn av hysterisk hoppetusse. Vi skal ned til Gunnerud igjen i midten av juli for Michellekurs - da skal trollet få øve seg på å være aleine i hallen. Men for denne gangen: Tusen, tusen takk Therese!

Ellers sendes det en stjerne både til Thea for de herlige bildene, Anna Lene for filminga, kjøringa, hjelpa og støtten, til Monika for kursarrangering, til Stine for hjelp og forståelse for Prinsesse Bobbie med egne meninger, og til alle de søte menneskene som kom med så mange herlige ord under kurset og i etterkant, ja egentlig takk til alle!

Og ikke minst: Tusen takk til Bent for at vi får ta del i den helhetlige kunnskapen om både hest og menneske. Og: Tusen takk til verdens beste Michelle for at du har tatt oss dit vi har kommet.

Det er rart hvordan man føler for en slik takketale når man har opplevd så mye godt, men jeg vet at uten menneskene rundt, så ville vi ikke vært den vi er.

Også aller mest: Takk til verdens beste, tålmodigste, kuleste, rareste Bobbie Jo!

TAKK FOR EN HERLIG HELG!
0 Comments



Leave a Reply.

    Bloggen

    Her leser du om dagligdagse hendelser, funderinger, tanker og skriblerier rundt alt som har med hest å gjøre. Noen med litt mer substans og tyngde enn andre.
    Ønsker du å lese de bloggene som er litt mer enn hverdagsblogger tar du en titt på fanen "AR-blogger".

    Arkiv

    January 2022
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    January 2020
    April 2019
    March 2019
    January 2019
    November 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    February 2007
    January 2007
    December 2006
    November 2006
    October 2006

    Kategorier

    All
    Abbe
    Akademisk Ridekunst
    Arbeid For Hand
    Bakkearbeid
    Barfot
    Bobbie
    Diverse
    Isco
    Kjøring
    Kurs
    Longering
    Løs
    Løshopping
    Rideøkt
    Sprang
    Teori
    Tur

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Blogg
  • Hverdagen
  • Om oss
  • Akademisk ridekunst
  • AR-blogger
  • Kontakt