I en miniserie på ni deler vil jeg kort forsøke å ta for meg basisen i den akademiske ridekunsten, og hvordan man starter med en ny hest. Dette er ingen fasit, men en løs oppskrift som ikke går i dybden. Dette er første blogg. HVA: Det aller første hesten bør lære er å strekke hodet sitt frem og ned. Dette er noe absolutt alle hester kan - bare se på dem ute på beitet. Det som er utfordringen vår er å lære dem å gjøre det når vi ber dem om det. HVORDAN: For å lære hesten å strekke seg frem og ned, er det beste verktøyet du kan ha en kapsun + noen godbiter. Hesten skal her at hodet skal følge trykket fra kapsunen, og da spesielt nedover. Lirk forsiktig i kapsunen, å henge i den eller ta seige tak hjelper lite. Da skaper du bare mer motstand enn samarbeid. Lokk gjerne nedover med en godbit samtidig som du legger et lett press på kapsunen. Etter noen repetisjoner bør hesten fatte tegningen. Når den svarer riktig med å ta hodet ned, slipp opp for presset, men ikke mer enn at du lett kan lirke deg til frem og ned igjen, hvis hesten tar hodet opp. Ha korte treningsøkter. Alt fra et halvt minutt kan være nok. Etter hvert når hesten forstår signalet, så øk tidsintervallet hvor hesten skal stå avslappet med deg. HVORFOR: Det er flere grunner for at hesten skal lære seg å strekke seg frem og ned, både fysisk og psykisk. Fysisk fordi en hest som strekker seg frem og ned strekker overlinjen, og får en avspent kropp. En hest som ikke kan strekke seg frem og ned, vil heller aldri få en riktig og god samling. I tillegg gir frem og ned-strekkingen hesten plass mellom atlasvingen (beinet som stikker ut fra hestens øverste nakkevirvel) og underkjeven - bedre kjent som ganasjen. Igjennom dette området ligger vesentlige funksjoner som pusterør og spyttkjertler, og vi kan jo selv tenke oss hva som skjer dersom dette området klemmes sammen. Tvinger man hesten "på tøylen" uten at man har lært den å strekke seg frem, klemmer man bare sammen atlasvingen og underkjeven. Psykisk betyr det at hesten strekker seg frem og ned, at hesten stoler på deg, og lar deg ha ansvaret for eventuelle farer som måtte lure. En hest som senker hodet er avslappet i sine omgivelser. Ingen hest kan lære hvis den ikke slapper av. At hesten kan strekke seg frem og ned er det aller første som skal læres, da det er alfa og omega for videre trening. Har man ikke en hest som har lært å strekke seg frem og ned, så vil man fort møte på problemer en gang hesten blir spent. Med en såkalt innlært “strekningsberedskap” vil en spent hest kunne løses opp mye fortere, både i kropp og hode, enn en hest som ikke har lært seg å strekke seg frem og ned. HVOR: Dette kan trenes så godt som over alt. I boksen, i paddocken, på banen, på parkeringsplassen, ja, hvor enn du måtte ønske. UTFORDRINGER:
Mange hester synes det er unaturlig at du lirker i kapsunen og ber den senke hodet, uten at den skal bevege frambeina. De tar lirkingen i kapsunen som et signal på at den skal gå. Da er det bare å forsiktig stoppe den igjen, og prøve en gang til. Det kan være en hjelp å stå langs en vegg. Noen trauste hester reagerer ikke på trykket fra kapsunen uansett hvor mye du hiver og henger i den. Bruk da godbiter for hva det er verdt, men vær veldig obs på timingen når du trykker og slipper kapsunen, slik at hesten ikke lærer seg å senke hodet for å få godbit, men at den etter hvert kobler kapsunen med å senke hodet. Noen nervøse hester tør ikke senke hodet fordi de føler de må passe på alt som skjer rundt seg. Bruk da heller tid på miljøtrening slik at hesten føler seg komfortabel i ditt nærvær, og tør å stole på deg.
8 Comments
Ragnhild
12/1/2014 05:49:23
Hehe, man lærer så lenge man lever! Det som er fint er at det aldri er for seint å starte! :D Dette gjelder jo ikke bare unghester, dette gjelder hvem som helst. Aldri for seint å lære gammel hund og sitte :) Jeg starta jo med Janko da han var 13 ellerno, og ei venninne av meg starta med hesten sin da den var 18. Så ung eller gammel, dette kan alle lære! :)
Reply
Caroline
16/2/2014 14:06:47
Hei! Jeg sliter med å få hesten min til å søke ned å frem på "kommando". Hun er veldig forsiktig når det gjelder godbiter og mat, og har aldri vært veldig aggressiv når det gjelder det. Vil gjerne komme videre, men ser selvfølgelig at det er her vi sitter fast og at vi må kunne klare dette da det er en suuuperviktig del. Har du noen andre tips for slike hester? :)
Reply
Ragnhild
16/10/2014 15:26:59
Hoi, denne kommentaren har jeg gått glipp av. Håper du har funnet en løsning på problemet, og at det går bedre nå :)
Reply
Jane
16/10/2014 02:29:07
Utrolig lettforklart guide. Det var nettopp det jeg trengte for å forstå :-) Tusen takk!
Reply
Ragnhild
16/10/2014 15:22:36
Så bra du likte bloggen, og takk for kommentar :) Lykke til med treninga!
Reply
Ane
24/11/2016 17:29:12
Tusen takk for nyttig innlegg og blogg :)
Reply
Ragnhild
27/11/2016 20:40:30
Heisann Ane, så hyggelig at du liker innlegget og bloggen - det setter jeg pris på :)
Reply
Leave a Reply. |
BloggenHer leser du om dagligdagse hendelser, funderinger, tanker og skriblerier rundt alt som har med hest å gjøre. Noen med litt mer substans og tyngde enn andre. Arkiv
January 2022
Kategorier
All
|