I en miniserie på ni deler vil jeg kort forsøke å ta for meg basisen i den akademiske ridekunsten, og hvordan man starter med en ny hest. Dette er ingen fasit, men en løs oppskrift som ikke går i dybden. Dette er tredje blogg, om frem og ned på volte. HVA: Her starter vi med å arbeide med hesten i bevegelse. Selv er det en fordel at du går baklengs, dette for å klare å se hele hesten, og dens bevegelsesmønster. Målet er at hesten skal gå avslappet på en volte, strekt frem og ned med stilling og bøyning. Vi tar altså de to forrige momentene med oss inn i bevegelse. Frem og ned, stilling, bøyning og hoften frem skal beholdes også i skritt. HVORDAN: Still deg foran hesten mens den står stille, og be den om å strekke seg frem og ned. Be om stilling og bøyning til den siden du ønsker å starte med, og begynn å gå. Følger ikke hesten med, legger du til pisken i hestens sjenkelleie og oppfordrer den til å bli med deg. For å beholde stilling og bøyning tar du små lirk i kapsunen, gjerne samtidig som innvendig bakbein løftes. I samme tidspunkt viser du pisken mot sjenkelleiet (legger til ved behov), for å forsterke beksjeden om at hesten skal gå bøyd på volten. Pisken skal kun legges til i det innvendig bakbein løftes fra bakken. Dette fordi det kun er da hesten har mulighet til å flytte beinet sitt. Legger man til pisken i det hesten har beinet i bakken kan ikke hesten reagere. Dette krever litt trening av din egen koordinasjon. Tren først på at du klarer å legge til pisken i det innvendig bakbein løftes, så kan du etter hvert legge til kapsunhjelpen slik at hesten får beskjed fra “alle hold“ om å bøye seg. Når hesten går der du ønsker at den skal gå, så skal du ikke ha noe vekt i kapsunen. Kjenner du trykk i hånden skal en halvparade stoppe hesten fra å gå på deg. Kjenner du at du må dra i kapsunen for å få hesten med deg, så kommer “sjenkel” (pisken) og ber hesten om å gå frem. Varier størrelsen på volten. Tenk at jo mindre volte, jo mer bøyning. Hesten skal følge sporet den går på. HVORFOR: Starten på arbeid i bevegelse starter på volte. Dette fordi vi ønsker en rett hest. Går vi med hesten på rett spor vil hesten naturlig sette bakparten litt lengre inn enn fremparten, fordi hesten naturlig er breiere bak. Derfor vil vi ikke få en rett hest av å gå rett frem på sporet. Vi bruker volten, slik at vi får utdannet hesten mer lik i begge sider. Vi utdanner altså hesten på høyre og venstre side, for så å få den rett mellom de to sidene. Å jobbe med hesten på denne måten er også starten på at den får en forståelse for den innvendige sjenkel. Et arbeid du vil nyte godt av når du starter å ri hesten. HVOR: Fortrinnsvis på banen, men har du ingen bane, så fungerer en parkeringsplass eller en annen åpen plass. Det er en fordel at plassen er flat og jevn, ettersom du selv går baklengs. Den bør også være av noe størrelse, slik at du får plass til en grei volte. Jo mindre volte, jo vankseligere for hesten (og jo mer svimmel blir du). UTFORDRINGER:
Det å gå baklengs kan være en utfordring for mange. Her er det dessverre bare trening som gjelder. Det kan også være vanskelig å holde en tilnærmet jevn volte. Her kan du hjelpe deg selv ved å streke opp et sirkelspor i sanden før du starter, eller legge ut en sirkel med flis. Koordinering av egne signaler kan være en ufordring. Tenk på at signalene i kapsunen ber hesten om å bøye seg inn, mens signalene fra pisken holder resten av kroppen ute på sporet. Her er det igjen viktig at du klarer å se for deg sporet ditt, slik at ikke volten blir mindre og mindre, noe som har lett for å skje når man ber om bøyning. Pass på at hesten ikke får lov å snike seg til å gå på innsiden av deg. Da trenger du mer innvendig sjenkel for å holde hesten ute på volten. Går hesten inn i volten løses ikke det problemet ved at du tar hånden du holder kapsunen med ut. Det eneste du oppnår da er å miste bøyningen. Få hesten ut av volten igjen går du selv ut av volten, mens pisken hjelper til i sjenkelleiet på innvendig side. Lykke til!
4 Comments
Mona
13/6/2014 12:13:10
Hei;)
Reply
Hilde Cecilie Kvia
1/4/2016 11:28:44
Hei :)
Reply
Ragnhild
5/4/2016 00:02:26
Heisann Hilde Cecilie!
Reply
Tonje
11/5/2017 13:42:27
Tusen takk for en supernyttig blogg! Har lest mye om disse konseptene i det siste, men liksom aldri fått det til å klikke helt på plass hverken i mitt hodet, eller i hestene jeg trener sine hoder, men nå begynner jeg så smått å tenke at jeg kanskje kan få til noe her :)
Reply
Leave a Reply. |
BloggenHer leser du om dagligdagse hendelser, funderinger, tanker og skriblerier rundt alt som har med hest å gjøre. Noen med litt mer substans og tyngde enn andre. Arkiv
January 2022
Kategorier
All
|