Ragnhilds akademiske hjørne
  • Blogg
  • Hverdagen
  • Om oss
  • Akademisk ridekunst
  • AR-blogger
  • Kontakt

MÅL 3 - Frem og ned på volte

25/1/2014

4 Comments

 
I en miniserie på ni deler vil jeg kort forsøke å ta for meg basisen  i den akademiske ridekunsten, og hvordan man starter med en ny hest. Dette er ingen fasit, men en løs oppskrift som ikke går i dybden. Dette er tredje blogg, om frem og ned på volte.
Bakgrunn for denne bloggen:
Akademisk fra A til K
Mål 1 - Frem og ned
Mål 2 - Stilling og bøyning
HVA:
Her starter vi med å arbeide med hesten i bevegelse. Selv er det en fordel at du går baklengs, dette for å klare å se hele hesten, og dens bevegelsesmønster. Målet er at hesten skal gå avslappet på en volte, strekt frem og ned med stilling og bøyning. Vi tar altså de to forrige momentene med oss inn i bevegelse. Frem og ned, stilling, bøyning og hoften frem skal beholdes også i skritt.
Picture
Stå baklengs, vendt mot hesten og beveg deg slik at du ser hele hesten. Tenk på at du har en stilling og bøyning i hestens kropp.
HVORDAN:
Still deg foran hesten mens den står stille, og be den om å strekke seg frem og ned. Be om stilling og bøyning til den siden du ønsker å starte med, og begynn å gå. Følger ikke hesten med, legger du til pisken i hestens sjenkelleie og oppfordrer den til å bli med deg.

For å beholde stilling og bøyning tar du små lirk i kapsunen, gjerne samtidig som innvendig bakbein løftes. I samme tidspunkt viser du pisken mot sjenkelleiet (legger til ved behov), for å forsterke beksjeden om at hesten skal gå bøyd på volten. Pisken skal kun legges til i det innvendig bakbein løftes fra bakken. Dette fordi det kun er da hesten har mulighet til å flytte beinet sitt. Legger man til pisken i det hesten har beinet i bakken kan ikke hesten reagere. Dette krever litt trening av din egen koordinasjon. Tren først på at du klarer å legge til pisken i det innvendig bakbein løftes, så kan du etter hvert legge til kapsunhjelpen slik at hesten får beskjed fra “alle hold“ om å bøye seg.

Når hesten går der du ønsker at den skal gå, så skal du ikke ha noe vekt i kapsunen. Kjenner du trykk i hånden skal en halvparade stoppe hesten fra å gå på deg. Kjenner du at du må dra i kapsunen for å få hesten med deg, så kommer “sjenkel” (pisken) og ber hesten om å gå frem.

Varier størrelsen på volten. Tenk at jo mindre volte, jo mer bøyning. Hesten skal følge sporet den går på.
Picture
Be om at hesten går rundt med deg på volten, tenk at den skal bøye seg litt rundt deg, og din innvendige sjenkel (pisken). Den legges kun til når hesten har innvendig bakbein i lufta, ikke når det er i bakken.
HVORFOR:
Starten på arbeid i bevegelse starter på volte. Dette fordi vi ønsker en rett hest. Går vi med hesten på rett spor vil hesten naturlig sette bakparten litt lengre inn enn fremparten, fordi hesten naturlig er breiere bak. Derfor vil vi ikke få en rett hest av å gå rett frem på sporet. Vi bruker volten, slik at vi får utdannet hesten mer lik i begge sider. Vi utdanner altså hesten på høyre og venstre side, for så å få den rett mellom de to sidene.

Å jobbe med hesten på denne måten er også starten på at den får en forståelse for den innvendige sjenkel. Et arbeid du vil nyte godt av når du starter å ri hesten.
HVOR:
Fortrinnsvis på banen, men har du ingen bane, så fungerer en parkeringsplass eller en annen åpen plass. Det er en fordel at plassen er flat og jevn, ettersom du selv går baklengs. Den bør også være av noe størrelse, slik at du får plass til en grei volte. Jo mindre volte, jo vankseligere for hesten (og jo mer svimmel blir du).
UTFORDRINGER:
Det å gå baklengs kan være en utfordring for mange. Her er det dessverre bare trening som gjelder. Det kan også være vanskelig å holde en tilnærmet jevn volte. Her kan du hjelpe deg selv ved å streke opp et sirkelspor i sanden før du starter, eller legge ut en sirkel med flis.

Koordinering av egne signaler kan være en ufordring. Tenk på at signalene i kapsunen ber hesten om å bøye seg inn, mens signalene fra pisken holder resten av kroppen ute på sporet. Her er det igjen viktig at du klarer å se for deg sporet ditt, slik at ikke volten blir mindre og mindre, noe som har lett for å skje når man ber om bøyning. Pass på at hesten ikke får lov å snike seg til å gå på innsiden av deg. Da trenger du mer innvendig sjenkel for å holde hesten ute på volten.

Går hesten inn i volten løses ikke det problemet ved at du tar hånden du holder kapsunen med ut. Det eneste du oppnår da er å miste bøyningen. Få hesten ut av volten igjen går du selv ut av volten, mens pisken hjelper til i sjenkelleiet på innvendig side.

Lykke til!
4 Comments
Mona
13/6/2014 12:13:10

Hei;)

Jeg vil takke deg for en super blogg! Jeg har lenge hatt lyst til å lære mer om AR, men har ikke hatt mulighet til å komme meg på noen kurs - og å finne gode artikler om hvordan komme i gang på nett har ikke vært lett - helt til jeg ved en tilfeldighet fikk opp bloggen din:)

Jeg har idag, takket være den, hatt min 1 treningsøkt med hesten min;) Målet var frem og ned og å jobbe litt på volten. Jammen ser det lett ut - men jammen er det ikke det;);) Men jeg syns vi klarte oss veldig bra med de tipsene vi har fått fra deg;)

Håper jo at jeg etterhvert kan komme meg på ett kurs - det vil alltid være best å ha en instruktør til stede for å fortelle deg at det du gjør er rett - men enn så lenge vil jeg starte litt på egenhånd - og igjen; takket være din flotte blogg, har jeg idag gjort det;)

Tusen takk - jeg vil følge med på denne bloggen fremover og trene på punktene i miniserien din så godt vi kan;)

Hilsen Mona og Vardar

Reply
Hilde Cecilie Kvia
1/4/2016 11:28:44

Hei :)
Jeg har lyst til å prøve meg på AR. Har for øyeblikket ikke kapsun, kan jeg begynne med taugrime?

Reply
Ragnhild
5/4/2016 00:02:26

Heisann Hilde Cecilie!
Det er nok ingen ting i veien med å bruke taugrime i starten, men du vil nok få litt utfordringer med taugrimen på samme måte som en vanlig grime kan skape litt utfordringer for deg. Jeg har skrevet mer om hvorfor jeg er så glad i kapsunen i denne bloggen:
http://www.hest.no/blog/?bid=5605&blid=1044098
Når det er sagt, så har jeg brukt en vanlig grime på shettisen jeg har nå og trent han med den i godt over et halvt år. Dette har gått helt smertefritt, men jeg bruker konsekvent ringene på siden, og ikke ringen under når jeg jobber han i grima. Dette for å oppfordre hodet til en riktig stilling, og ikke jobbe mot meg selv. Det er litt mer tungvint enn en kapsun med ring på nesa, men det har funket veldig greit til "grovarbeidet".
Men start med hva du har og husk at uansett hva så er det kroppen din som skal kommunisere med hesten, ikke det du har på hodet dens :) Masse lykke til! Hilsen Ragnhild :)

Reply
Tonje
11/5/2017 13:42:27

Tusen takk for en supernyttig blogg! Har lest mye om disse konseptene i det siste, men liksom aldri fått det til å klikke helt på plass hverken i mitt hodet, eller i hestene jeg trener sine hoder, men nå begynner jeg så smått å tenke at jeg kanskje kan få til noe her :)

Begge hestene jeg passer for tiden er allerede innridd, men jeg prøver meg på litt av dette for å få bedre kommunikasjon med hestene, bygge tillit, og ikke minst styrke musklene deres på begge sider.

Utfordringen for meg er at den ene hesten jeg passer er fullstendig uinteressert i å jobbe med meg, og det er veldig vanskelig for ham å skjønne hva jeg mener med signalene mine. Da blir det fort til at jeg blir usikker på om jeg gjør det riktig. Men med disse forklaringene fra deg tror jeg at jeg kan bli litt sikrere på meg selv, og bli flinkere og tydeligere i min kommunikasjon, når jeg nå skjønner litt mer av hvorfor og litt mer konkret hvordan!

Den andre hesten jeg passer er veldig nysgjerrig og glad i å jobbe, men hun blir veldig fort distrahert. Hun blir også ofte så ivrig etter å gjøre det jeg ber henne om, at dersom jeg prøver å gå baklengs, så går hun meg nesten ned, og jeg får ikke til å fokusere hverken på hvor jeg går, eller noen som helst form for signal annet enn at jeg prøver å få henne til å holde litt bedre avstand. Men saster på at mengdetrening gjør susen, og så fort vi klarer å holde et jevnere tempo sammen gleder jeg meg til å begynne å jobbe med disse øvelsene!

Igjen - tusen takk!

Reply



Leave a Reply.

    Bloggen

    Her leser du om dagligdagse hendelser, funderinger, tanker og skriblerier rundt alt som har med hest å gjøre. Noen med litt mer substans og tyngde enn andre.
    Ønsker du å lese de bloggene som er litt mer enn hverdagsblogger tar du en titt på fanen "AR-blogger".

    Arkiv

    January 2022
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    January 2020
    April 2019
    March 2019
    January 2019
    November 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    February 2007
    January 2007
    December 2006
    November 2006
    October 2006

    Kategorier

    All
    Abbe
    Akademisk Ridekunst
    Arbeid For Hand
    Bakkearbeid
    Barfot
    Bobbie
    Diverse
    Isco
    Kjøring
    Kurs
    Longering
    Løs
    Løshopping
    Rideøkt
    Sprang
    Teori
    Tur

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Blogg
  • Hverdagen
  • Om oss
  • Akademisk ridekunst
  • AR-blogger
  • Kontakt