Ragnhilds akademiske hjørne
  • Blogg
  • Hverdagen
  • Om oss
  • Akademisk ridekunst
  • AR-blogger
  • Kontakt

Sommerakademiet 2014

6/8/2014

0 Comments

 
Fire dager med inspirasjon, lærdom og en hel drøss med hygge. Det var så min lille «ferie» i år: Til Danmark på Sommerakademiet.
PictureOg vips, så var jeg tatt opp i ridderskapet.
Innen den akademiske ridekunsten finnes det ingen konkurranser, men etterhvert som du utdanner hesten din kan du vise ulike prøver for Bent Branderup. Du får ikke noen karakterer, men du får godkjent eller ikke godkjent.

Den første prøven du tar er groundwork/lunge-test, altså bakkearbeid og longeringstest. Den viser de første momentene i arbeidet med en hest, og viser om du evner å kommunisere med din hest. Hvem som helst kan ta denne prøven, og det er inngangsporten til de neste prøvene som kommer.

Neste er væpnerprøven. Dette er en såkalt «hjelpegivningsprøve», hvor rytteren skal ri igjennom et program bestående av skritt og trav samt sidebevegelser i de to gangartene, og galopp på begge hender. Prøven skal bevise at du behersker hjelperne og at du forstår hva du arbeider med. Denne prøven gir deg da innpass i ridderskapet, som kan beskrives som en organisasjon eller et slags laug som sammen jobber mot utviklingen av ridekunsten.

Ridderskapet består av væpnere, riddere og mestere, og alle disse samles til sommerakademiet hvert år. Siden jeg tok min væpnerprøve da Bent hadde kurs her i mai/juni så kunne jeg for første gang i år bli med på sommerakademiet, og det ble også der hvor jeg formelt ble tatt opp i ridderskapet, ved at jeg ble skrevet inn i en bok, og at jeg fikk en finfin sølvpynt til å ha på min trepisk (som jeg ikke har).
       
Heldigvis dro jeg ned sammen med en av Norges andre væpnere, Stine, og bedre reisefølge kunne jeg ikke hatt. Onsdagen ble brukt til å være med på «public evening work», hvor Bent jobber sine hester og hvem som helst kan komme å se på. Det ble et veldig hyggelig gjensyn med både Josephine og Vivi, som jeg kjenner fra min tid som praktikant på Enggården. I tillegg fikk jeg møte og se igjen flere kjente fjes. Og det å se Bent jobbe alle sine hester var ordentlig spennende. Det som særlig festet seg denne dagen var å se hans arbeid med 28 år gamle Hugin, som bærer preg av tidens tann. Han er rimelig salrygget, men når han så ble arbeidet for hånden eller mellom pilarene, så fikk vi virkelig sett betydningen av å heve ryggen.

Torsdag startet sommerakademiet, og det startet med fire timer hvor vi fikk se Bent og samboeren Kathrin arbeide sine hester i en litt mer normal setting enn foran et stort publikum. Der var det blant annet en welsh cob som fanget min interesse (wonder why...?). Det var utrolig inspirerende å se Kathrin sitt arbeid med «Nebo», og den styrken og forståelsen han har for halvparaden, skoleparaden og levaden. Inspirasjon!

Også Bent sine hester, med Hugin sin «gammelmannstrening», Tableau med sin inspirerende skolegalopp (og piruetter), Cara som ble vist i håndarbeid og ga mye inspirasjon, Zarif sin passage, Tyson med sin ekstreme levade, og ikke minst Swan som virkelig er en svane som er ved å vokse til, med noen imponerende bevegelser.

Vi fikk se dem alle sammen, ikke bare den dagen, men også fredag. Men videre på torsdagen var det så et møte mellom landene, hvor så Stine og jeg, som var de eneste norske, ble med på Danmarks gruppe. Naturlig for min del med tanke på at jeg holder til under Michelle. Her ble det snakket litt om løst og fast, før vi igjen samlet oss alle, denne gangen i en stor hestesko inne i ridehallen. Det var tid for årets «brain pool».

Brain poolen foregår på den måten at det året før blir lagt et tema, også skal alle hjem og jobbe med temaet, før man så i brain poolen samler tanker og erfaringer som er gjort igjennom året. Temaet som skulle jobbes med fram til årets sommerakademi var «skoleskritt», et tema som i mine øyne er litt fjernt, men som det ble spennende å høre tanker om. Tre timer ble brukt på brain poolen, så det ble diskutert mye rundt temaet.

Deretter gikk det rett til grillmiddag på kvelden, og hygge ut over kvelden, før fredagen plutselig dukket opp og Bents hester igjen ble trent.

En liten pause på fredag ble brukt til å stikke innom butikken og få seg noe mat, før vi klokken tre startet med noe som jeg vil påstå ble årets høydepunkt under hele sommerakademiet. Bent hadde invitert ned Torbjörn Lundström, en av Skandinavias, mulig Europas, kanskje verdens ledende på hestetenner, til å holde foredrag for oss. Det var satt til å vare to timer, men strakk seg elegant ut til drøye tre. Et foredrag hvor jeg kunne fylle på med masse ny kunnskap, og hvor han viste noen bilder som var ytterst beskrivende for hvordan bittet ligger i hestens munn. Hans mål var å starte noen tankeprosesser hos oss, og det tror jeg han klarte hos de fleste.

Rett fra foredraget gikk det igjen direkte ut til middag, og kvelden denne dagen ble brukt til å sitte rundt bålet sammen med Michelle og noen andre, og forfatte «The Basic Song» - en sang om arbeidet i basis. Om jeg så beskjedent får si den selv, så var den ordentlig god!

Kvelden ble fort sen, og lørdagen bød også på sitt. Vi møttes klokka ti, hvor vi samlet oss rundt to langbord i ridehallen. Her var det så en formell seremoni hvor blant annet jeg fikk kommet opp, skrevet mitt navn i boka og fikk min sølvfigur. Det ble så snakket litt om noen temaer, og avgjort noen spørsmål som hele ridderskapet stemte over.
Picture
Og vips, så var sommerakademiet 2014 over for denne gang. Jeg har møtt mange spennende personer, fått hilst på mange, og ikke minst fått masse ny inspirasjon. For første gang på lenge - over to måneders tid - føler jeg at jeg har lyst til å jobbe med Bobbie. Jeg vet også hvilken vei jeg har lyst å jobbe videre med, og hvor jeg vil. Så slik har min lille «ferie» vært ordentlig positiv.

Heldigvis var den ikke slutt for meg der. Jeg fikk kjøre med Michelle opp igjen til Enggården, og fikk satt mine bein der igjen for første gang på to år. Det føltes ut som det var i går jeg var der. Jeg fikk sagt hei til Silje som er der som praktikant, og søndagen fikk jeg hilst på flere av de som var der når jeg var praktikant der. Utrolig hyggelig å se igjen alle folkene - det er noe spesielt med Enggården altså.

Også fikk jeg i tillegg en ridetime på søte Dusinus, i Michelles Bent Branderup-sal. Jeg har etter sist Michellkurs bare hatt mer og mer lyst på en sal til Bobbie, så da jeg var nede hos Michelle nå, så fikk jeg prøvd salen hennes - en lik den jeg kan tenke meg å kjøpe. La meg bare si det slik at rumpetten min sier jatakk, veldiggjerne. Bankkontoen min er derimot litt avventende, men jeg får se hva det blir til.

Alt oppsummert så har det vært en kjempeherlig liten «ferie», selv om det i grunnen ikke har vært så veldig ferieaktig. Men det har vært interessant å få være med på det, også har det vært aller mest hyggelig å få møte så mange søte mennesker, som alle deler den samme interessen: Hesten!

0 Comments



Leave a Reply.

    Bloggen

    Her leser du om dagligdagse hendelser, funderinger, tanker og skriblerier rundt alt som har med hest å gjøre. Noen med litt mer substans og tyngde enn andre.
    Ønsker du å lese de bloggene som er litt mer enn hverdagsblogger tar du en titt på fanen "AR-blogger".

    Arkiv

    January 2022
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    January 2020
    April 2019
    March 2019
    January 2019
    November 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    February 2007
    January 2007
    December 2006
    November 2006
    October 2006

    Kategorier

    All
    Abbe
    Akademisk Ridekunst
    Arbeid For Hand
    Bakkearbeid
    Barfot
    Bobbie
    Diverse
    Isco
    Kjøring
    Kurs
    Longering
    Løs
    Løshopping
    Rideøkt
    Sprang
    Teori
    Tur

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Blogg
  • Hverdagen
  • Om oss
  • Akademisk ridekunst
  • AR-blogger
  • Kontakt