Ragnhilds akademiske hjørne
  • Blogg
  • Hverdagen
  • Om oss
  • Akademisk ridekunst
  • AR-blogger
  • Kontakt

To train a horse is like gardening...

17/2/2018

0 Comments

 
...you can't force a flower to grow.
PictureÅ ri for Arne når jeg har muligheten er en sann glede.
Kursplanen min gjennom året er ganske fullpakka, men én gang per år må jeg prøve å få ridd for Arne Koets. Den kloke, pedagogiske mannen som er et oppkomme av praktiske, smarte rideøvelser som hjelper oss videre på veien. I år var det februarkurs som ble aktuelt for meg, og min gode venninne Anna Lene og jeg pakket snippsekken, puttet Bobbie på hengeren og kjørte til Steinseth i Asker. 

Vel framme startet vi med å få med oss lørdagens teori. Jeg hadde ytret ønske om litt tanker rundt sits, og det kan man jo si at jeg fikk. «Seat. It's not everything, but nearly.» Arne er veldig opptatt av setet, og grunnen for at dette er viktig er fordi du innvirker direkte på hesten med det. «With the bit you comment the past.» Gjennom setet innvirker du direkte og kan forandre ting akkurat når det skjer, så sant du får med deg hva som skjer, vel og merke. Hvis du bruker sekundære hjelpere, være seg tøyler, bitt, sjenkler, spore, pisk osv, så kan hesten velge om den vil svare eller ikke. Hvis du bruker setet direkte (og på rett måte) kan ikke hesten velge å stå i mot. Den blir bare med i bevegelsen. Akkurat derfor er setet så viktig å utdanne.

Arne tok for seg dette med den optiske rette linjen man ofte tegner opp når man sitter på en hest: Hode, skulder, hofte, hæl. Han fnyste litt av den, fordi hvor er det den rette linjen skal gå egentlig? Hvis du rir en galoppiruett og kikker på utsiden av rytteren, vil det være en rett linje der? Nupe, men sitsen vil fremdeles være riktig. Så rette, opptegnede linjer holdt ikke Arne med. «Det er veldig sjeldent vi rir og jobber med helt symmetriske hester.» Vil det være riktig å sitte snorrett på en asymmetrisk hest? Nei. Det vil si at mye av det vi gjør er ikke rett i ordets rette forstand ;) Det riktige setet er å sette opp kroppen vår slik at vi beveger hesten i den retningen den skal (ja, for det er jo så lett... :p ). 

​Videre snakket Arne om setebeina, og at vi skal gi hesten plass. Se for deg at energien som produseres fra hestens bakbein forflytter seg som en bølge gjennom hestens kropp: «Ta bølgen, gjør den din egen og form den!» Kanskje litt svevende tanke fordi det er så grøsselig vanskelig i praksis, men jeg både liker og forstår tankegangen. Arne forklarte også hvorfor vi bør jobbe mer med å få ting riktig på innsiden enn utsiden, fordi med en bøyd hest så har man størst plass å gjøre feil på utsiden ettersom den er strekt og dermed gir deg litt større spillerom. Dette gir også større sannsynlighet for trøbbel på innsiden.

For å klare å gi hesten den plassen den trenger, så nevnte Arne den magiske muskelen hamstring. For en som meg som knapt nok har styr på hvor jeg har armer og ben når jeg rir, så er det på ingen måte lettere å ha kontroll på det som er inni meg når jeg rir. Hvor er egentlig hamstring? Jeg spurte Arne, og han forklarte morsomt nok at hamstring er den muskelen du strammer hvis du ufrivillig blir kløpet i baken :p Thea, som også var med på kurset, ga meg etterpå en god øvelse som også kunne hjelpe meg å finne hamstringen min: reis deg opp fra stolen du sitter på med kun ett bein. Da kjente jeg virkelig hamstringen min! Og hvorfor denne var viktig? Fordi ved hjelp av en aktiv hamstring klarer du i større grad å bære deg selv, du får åpnet hoftene, og kommet mer fram med dem. Dette gjør igjen at du lettere klarer å sitte på hesten. Forståelig i teorien? Tja.. Forståelig i praksis? Njet :p

Vi avsluttet teoriøkta med å snakke litt om de standardfrasene som ofte blir brukt innen ridning (som f.eks det med en «loddrett sits»), og Arne hadde en fin tanke om at det ikke hjelper å følge reglene, hvis ikke du forstår systemet. For meg var det en fin tanke på hvorfor jeg gidder å bruke så mye tid på den teoretiske biten. Fordi jeg vil forstå hva jeg driver med – eller i hvert fall prøver å drive med.
PictureTeorien kan man til en viss grad forstå. Praksisen derimot...
​Så var det å sette alt dette ut i praksis da. Noe som ikke akkurat er så veldig mye enklere :p 

​Den første rideøkta mi med Arne inneholdt en hel haug småting som jeg kan ta med meg videre. Det er kanskje ikke alle disse rådene som gir mening for alle, da de er klipt rett fra undervisningen til meg. Så er det noe du ikke forstår, så hopp over og lat som du ikke leste det ;)

  • Versaden skal være en shoulder in, ikke en mouth back.
  • Løft innvendig søm på salen opp i sitsen.
  • Sit proud.
  • Løft innvendig ribbekasse opp i armhulen. Det hjelper med å få innvendig hofte godt nok fram.
  • Utvendig skulder fram.
  • Hele salen på innsiden skal gå opp til ditt innvendig øre.
  • Gjør det fra setet: ikke tenk for langt ned i kroppen.
  • Alt skal plugges inn i setet ditt. Sømmen i buksa, salen og hesten.
  • Bruk navlen.
  • Innvendig seteben er i en konstant kontakt med salen.
  • Skritt, trav-overganger: velg et bakbein, når løftet av innvendig halvdel av hesten kommer opp i setebeinet former du det inn i en ny gangart. Skritt-trav er det enkleste. Trav-skritt: Du må lenge bevegelsen uten å gjøre den for dyp. Vi skal løfte hesten ut av travet og inn i skritt.

PictureSikksakk halfpasses og Bobbie prøver så aller best hun kan!
  • Sikksakk halfpasses.
    • Husk å bytt om på skuldrene!
    • Tillatt ny innvendig hofte til å gå framover.
    • Frambeinet til hesten må bli med over.
    • Ikke la knærne (mine) krype oppover.
    • Innvendig kne peker mot hestens nese. Utvendig kne skal baaak – ta hele stigbøylen med bak! Når du gjør zigzag må dette skiftes «boom». Gjør det i det momentet du tenker å reise deg i traven, men ikke gjør det med hoftene bak deg, få hoftene fram!
    • Skuldrene skal i retningen du skal, så du får med deg hestens utvendig frambein.
    • Plasseringen av utvendig frambein hjelper deg å bøye. Du vil «wrap the outside frontleg             around the horse, and the base of the neck.» Har du for lite bøyning flytter du utvendig frambein mer over.
  • Vanlig halfpass: Start vanlig, og øk sideveis bevegelsen. Ikke øk fram-bevegelsen. Du skal øke steget sideveis gjennom din innvendige hofte.
  • Firkant i trav: øk så mye du kan på rettstrekkene, og samle noe opp i hjørnene. Pass på at det du øker på innvendig bak får nok plass gjennom sitsen din slik at energien kan komme fram og ut gjennom utvendig skulder. Pass på at magen ikke kollapser.
  • Galopp redopp.... Haha.. Halv volte, total sidelengs, ny halv volte. Sidelengsen i skolegalopp/terre a terre. Vi kan vel trygt si at dette ikke helt gikk som tenkt :p Arne mente at Bobbie var fullstendig kapabel til å klare det, jeg måtte bare ikke komme i veien for henne. Det kan jeg skrive under på at jeg gjorde :p  Arne ga meg en ny innfallsvinkel på det, å gjøre det i galopp halfpass, og gjøre det fra halfpass til 3/4pass til fullstendig sidelengs. I galopp. Dessverre var tiden vår ute, så vi rakk det ikke! What a shame :p

Som vanlig var selve rideøkta godt nok overveldende med veldig mye tips og triks samlet inn på ett  og samme sted. Heldigvis hadde jeg Ivar (www.equestrianfilm.com) som filmet oss, og filmen er som vanlig gull verdt i etterkant. Et lite glimt av treningen med halfpassene våre kan du se her:

Det var uten tvil mer enn nok å tenke på etter bare den første økta med Arne. Men her var det bare å få en god natts søvn og lade opp til økt nummer to. Og håpe at Arne hadde glemt galoppen sidelengs :p
0 Comments



Leave a Reply.

    Bloggen

    Her leser du om dagligdagse hendelser, funderinger, tanker og skriblerier rundt alt som har med hest å gjøre. Noen med litt mer substans og tyngde enn andre.
    Ønsker du å lese de bloggene som er litt mer enn hverdagsblogger tar du en titt på fanen "AR-blogger".

    Arkiv

    January 2020
    April 2019
    March 2019
    January 2019
    November 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013

    RSS Feed

    Kategorier

    All
    Abbe
    Akademisk Ridekunst
    Arbeid For Hand
    Bakkearbeid
    Barfot
    Bobbie
    Diverse
    Isco
    Kjøring
    Kurs
    Longering
    Løs
    Løshopping
    Rideøkt
    Sprang
    Teori
    Tur

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Blogg
  • Hverdagen
  • Om oss
  • Akademisk ridekunst
  • AR-blogger
  • Kontakt