Ragnhilds akademiske hjørne
  • Blogg
  • Hverdagen
  • Om oss
  • Akademisk ridekunst
  • AR-blogger
  • Kontakt

Væpnerprøven

31/5/2014

8 Comments

 
Jeg hadde planen helt klar! Det ga meg bare litt hakeslepp at selveste Bent Branderup hadde en helt annen plan for oss.
Bobbie og jeg har vært så heldig å få delta på det ene kurset med Bent Branderup som arrangeres i Norge. Vi har såvidt tenkt i retningen væpnerprøve, uten at jeg helt har turt å slå det sånn veldig fast at vi skulle ta den. Første utfordring ble å bestå bakkearbeid- og longeprøven, men den fikk vi heldigvis unna den første økta.

Planen min var, etter råd fra min gode trener Michelle, å ri andre timen for Bent (vi har to timer lørdag, og én søndag). Jeg skulle ri igjennom noen av momentene, få litt tilbakemeldinger på hva vi kan forbedre, også kjenne etter hvordan Bobbie kjentes ut, før jeg bestemte meg om jeg skulle ta prøven eller ikke på søndag. Så
lørdag andre time "stilte jeg til start", klar for en helt vanlig rideøkt. Og det var også hva det startet som.

Bobbie kikket litt ut av porten, så Bent ba meg stille henne opp slik at hun kunne kikke ut på det hun var interessert i. Siden porten ligger opp mot midtlinja, stilte jeg henne opp på midtlinja, og der starta vi vårt arbeid i holdt. Vi fikk litt tilbakemeldinger fra Bent, og jeg skrittet ut på sporet. I det vi kom ut på sporet, så sier Bent "then take the diagonal".

I det øyeblikket forstod jeg hva som var på gang, og jeg kunne ikke annet enn å kose meg. Etter anvisning fra Bent fikk vi ridd igjennom hele væpnerprogrammet, og til tross for noen feil litt hist og her, så kom vi oss - helt uforberedt igjennom - med et smil!
Tusen takk til Anna Lene for filming av hele prøven!
Det var rett og slett en herlig følelse! Jeg hadde to ting jeg hadde lovet meg selv å tenke på mens jeg rei for Bent, og det var skuldrene mine (utvendig skulder frem og inn!), og tøylene (kortere). Jeg klarte å tenke på skuldrene i større grad enn normalt (uten at de var på plass hele tiden), men tøylene kom jeg først på da jeg fikk se filmen i etterkant. Resten bare fløyt egentlig. Bobbie var en drøm å sitte på - det er noe magisk med disse Bent-kursene. Og bortsett fra en kommentar på Bobbies venstrestilling i traversen, som gir utslag oppover i gangartene, så var resten av prøven fin. Det med venstrehånd er jeg jo meget klar over fra før av, og forventet forsåvidt å få en eller annen kommentar på, så det var helt greit å få bekreftet det igjen.

Så: Hurra! Bestått væpnerprøve, og det helt uten at jeg visste at jeg skulle ta den! Jeg måtte takke Bent for at han hadde latt meg gå igjennom prøven på denne måten. På den måten slapp jeg all nervøsitet, både før og under ridninga. Det førte til at jeg ved flere anledninger kunne smile og kose meg under prøven, og det var bare herlig!

Thea var en engel og knipset bilder under prøven. Under kommer et utvalg av noen riktige og noen litt mer feil, til analysering og læring for meg selv, og forhåpentligvis også noen andre.
Picture
Et bilde som ikke fikk plass i galleriet grunnet lang bildetekst. Et SUPERT eksempel på "how not to!" Dette er typisk meg: Prøver å sitte ned på innvendig seteben, men sitter så mye ned at overkroppen må kompensere ved og lene seg ut. Resultatet er at jeg føler at jeg sitter rett (haha, kan du tro...), men sannheten er at jeg sitter på utvendig. Ikke rart Bobbie ikke har rett bøyning med en rytter på ville veier.
Takket være Thea fikk vi også noen knips som er veldig illustrerende av vårt arbeid i holdt. Først: The right way. Bobbie frem og ned i versade i holdt, for så å flytte vekten bak på hovedsakelig innvendig bakbein, og dermed få innvendig hofte frem og ned. Det er akkurat dette arbeidet som er så uhyre kult! Hesten kan lære seg å flytte vekten rundt om i kroppen sin uten å flytte beina.
Picture
Legg merke til blant annet følgende:
  • Hoftens plassering
  • Hvordan bakbeina har tar mer vekt
  • Hvordan bogen blir lettere
  • Hvordan man ser et ørlite løft i venstre frembein (yay!)
  • Hvordan jeg forandrer skuldrene (og kroppen min) fra versade til travers.
Til høyre (uten at jeg forstår det, det er jo den siden som er enklest å jobbe med), så gjør Bobbie det her veldig ofte feil ved at hun i stedetfor å føre vekten bak til innvendig ben, så fører hun den bak til utvendig. Dette kuset intet unntak. Se hvordan hoften svinger ut istedetfor å svinge inn når jeg tar henne tilbake i samling. Så slik skal det altså ikke gjøres.

Selv er jeg også mye mindre med i kroppen her - kan kanskje ha en sammenheng? Lærerikt å se og tenke over!

Picture
Nok nerding fra min side.

Kort oppsummert: Jeg stod på væpnerprøven! Og jeg visste ikke at jeg skulle ta den en gang!

Det ville si en deilig kveld hvor jeg bare kunne glede meg til søndagens ridetime. Der ville jeg forhåpentligvis få tid og mulighet til å stille spørsmål ved ting jeg ikke helt har fattet når jeg trener hjemme, og ingen ting var bedre enn det!

Jeg må også få nevne alle gratulasjonene, klemmene og de utrolig varme ordene jeg fikk etter timen, det var så hyggelig! Så tusen takk alle sammen!

Og igjen: Tusen takk til Michelle som så stødig har tatt Bobbie og meg igjennom denne reisen, og som skal følge oss videre på reisen. På den rosa skyen, for det var virkelig hva den var etter lørdagens to økter!

Jeg var enkelt og greit:
High on horses!
8 Comments
Jette Lauridsen
5/6/2014 08:15:03

Hvor flot! Tillykke. Og tak for at du deler med os. Det er super flotte illustrationer og overvejelser, som man kan lære meget af. Mange hestehilsner Jette Lauridsen

Reply
Ragnhild
5/6/2014 09:25:43

Tusen takk for en veldig hyggelig hestehilsen Jette! Håpet mitt er at jo mer åpen jeg er, jo flere kan få et innblikk i den akademiske ridekunsten, og forhåpentligvis få litt forståelse av hva vi driver med :) Så jeg gjør mine feil, også lærer jeg heldigvis av dem. Forhåpentligvis kan flere også gjøre det. HIlsen tilbake til deg, Jette :)

Reply
Jette Lauridsen
6/6/2014 15:35:54

Hej igen. Sidder lige og funderer over de sidste to billeder af skoleparaden, hvor du skriver at hun lægger vægten på forkert bagben. Jeg kan se hvad du mener. Det er virkelig godt fanget på foto. Men hvorfor skal man ikke skifte benstilling på hesten, når man bøjer til modsatte side? Forstår du hvad jeg mener? Det må jo være lidt anderledes og måske sværere for hesten, når benene "står omvendt". Hvad mener du om det? Kærlig hilsen Jette

Ragnhild
6/6/2014 17:40:32

Nå blir det vel litt feil rekkefølge i kommentarene her, men der var ingen replyknap på ditt siste innlegg.
Det er en riktig god vurdering du gjør der Jette! Sannheten er at Bobbie faktisk står med beinene feil plassert på den første illustrasjonen (der hun flytter vekten korrekt ned).

Ideelt sett når man arbeider i holdt skal man ha innvendig ben (og innvendig hofte) frem foran utvendig ben og hofte. På den måten gjør man det (i teorien) nemmere for hesten at ta vekt bak på sitt innvendige ben.

Det vil si at i det tilfellet Bobbie her gjør det riktig, så står hun egentlig feil.
Og der hun gjør det feil, så står hun egentlig mer korrekt. Og det skulle i teorien være nemmere for henne å føre vekten bakover.

Men så ved vi jo alle at teori og praksis er to forskjellige ting, som ikke alltid stemmer over ens ;) Og hesten har "dessverre" aldri lest den bog der der står at det skal være nemmere og sværere på den ene eller anden måde ;) Men det er et rigtig spennende arbejde at nerde i, og du har absolutt gjort en god refleksjon! :)

Jette Lauridsen
7/6/2014 16:13:53

Hejsa Ranghild. Ja det er da rigtigt. Det havde jeg slet ikke set. Har selv i dag øvet skoleparade med min islandske vallak og synes det er vældig svært. Han har det med at lægge vægten tungt fortil og låse i skuldrene, men da min underviser Malene Sørensen med stor tålmodighed trænede med ham lykkedes det at løse op og få vægten bagud. Glæder mig til at træne og med tiden opnå at det lykkes. Kærligst Jette

Reply
Silje
15/6/2014 02:58:15

Fantastisk morro å se og lese Ragnhild!
Du og Bobby er så flotte sammen :)

Kjenner hvor mye jeg savner AR når jeg leser bloggen din.


Reply
Aase Svendsen
23/1/2015 05:16:16

Hvor er det flot. Så hele videoen. Hvad er det for en sadel, du bruger på din flotte dygtige hest ?
Hilsen Aase

Reply
Ragnhild
23/1/2015 06:33:44

Tusind tak for en hyggelig kommentar Aase! :) Jeg rider i en Christ Iberica Plus. Det er ingen sadel, men en pude af lammeull. Du finder lidt info om den her her: http://www.horsedream.co.uk/ridingpads.html De selger den også i Danmark, f.eks. på www.klassisk-dressur.dk. Jeg kan varmt anbefale den :)

Reply



Leave a Reply.

    Bloggen

    Her leser du om dagligdagse hendelser, funderinger, tanker og skriblerier rundt alt som har med hest å gjøre. Noen med litt mer substans og tyngde enn andre.
    Ønsker du å lese de bloggene som er litt mer enn hverdagsblogger tar du en titt på fanen "AR-blogger".

    Arkiv

    January 2022
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    January 2020
    April 2019
    March 2019
    January 2019
    November 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    February 2007
    January 2007
    December 2006
    November 2006
    October 2006

    Kategorier

    All
    Abbe
    Akademisk Ridekunst
    Arbeid For Hand
    Bakkearbeid
    Barfot
    Bobbie
    Diverse
    Isco
    Kjøring
    Kurs
    Longering
    Løs
    Løshopping
    Rideøkt
    Sprang
    Teori
    Tur

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Blogg
  • Hverdagen
  • Om oss
  • Akademisk ridekunst
  • AR-blogger
  • Kontakt